Detailní popis
Směs na chléb rustikální (bez lepku)
Složení:
Deproteinovaný pšeničný škrob, lupinová mouka, jáhlová mouka, bramborové vločky, vláknina (lněná, jablečná), zahušťovadlo: guarová mouka, cukr, sůl, jablkový prášek, chlebové koření.
Trvanlivost:
Při relativní vlhkosti do 75% a teplotě do 30°C, vždy uzavřené. Chránit před přímým sluncem.
Upozornění: Neobsahuje lepek, GMO, mléko, vejce.
Výživové údaje ve 100g:
Energie 1448kJ/343kcal; tuky 1,7 g; z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g; sacharidy 71g; cukry 3,7 g; VLÁKNINA 8,2 g; bílkoviny 6,6 g; sůl 2 g
Suroviny pro přípravu chleba:
500g směs
475ml vody
20ml oleje
15g čerstvého droždí nebo cca 5 g sušeného droždí
Postup pro přípravu chleba v domácí pekárně:
Do pečící nádoby nalijeme vlažnou vodu, olej, rozdrobíme čerstvé nebo sušené droždí a přidáme směs na chléb. Dop. dávka droždí a vody se týká programů na bezlepkové pečení s délkou kynutí 45-50 min. a cca 60min. pečení. Během kynutí by už těsto nemělao být znovu promícháváno.
Podle typu pekárny a délky použitého programu můžeme upravit teplotu vody a množství droždí. Pokud je chléb propadlý a překynutý (větší a nerovnoměrné póry ve střídce), snížíme dávku droždí nebo použijeme chlednější vodu. Je-li chléb naopak nedokynutý, má hutnější strukturu a tendenci praskat, použijeme více droždí nebo teplejší vodu. Během prvních pár minut míchání je dobré měkkou stěrkou shrnout suroviny ulpělé na stěnách nádoby do těsta. Chléb krájíme, až zcela vychladne.
Postup pro pečení v běžné troubě
Vymíchejte těsto dle návodu. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod vlhkou utěrkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě při 180°C cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.