Detailní popis
Směs na chléb s lněnou vlákninou (bez lepku)
Složení:
deproteinovaný pšeničný škrob, jáhlová mouka, lupinová mouka, bramborové vločky, lněná mouka (4%), zahušťovadlo guarová mouka, cukr, sůl, chlebové koření
Výživové údaje ve 100g:
Energie 1434kJ/339 kcal; tuky 1,7 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g; sacharidy 70 g; cukry 3,7 g; VLÁKNINA 8,2 g; bílkoviny 6,8 g; sůl 2 g
Základní příprava
500g směs
475 ml vody
20ml oleje
15g čerstvého nebo cca 5 g sušeného droždí
Postup pro pečení v domácí pekárně
Na dno pečící nádoby patří tekuté suroviny – voda a olej. Do nich rozdrobte čerstvé droždí a přidejte směs na chléb. Doporučená dávka droždí ve spojení s vodou pokojové teploty se týká 2hodinových programů „gluten free“ či sprint (ETA). U ostatních pícek si musíte najít svůj způsob pečení. Vychází-li z pekárny chléb překynutý (propadlý s velkými nerovnoměrnými póry ve střídce), snižte dávku droždí nebo použijte chladnější vodu. Pokud máte opačný problém a chléb je nedokynutý s případnými prasklinami, použijte teplou vodu nebo více kvasnic.
Postup pro pečení v běžné troubě
Vymíchejte těsto dle návodu. Protože si dobu kynutí hlídáte sami, můžete dávku droždí zvýšit na 15 g / 500 g směsi. Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy. Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí. Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi. Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např. ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy. Chléb necháte kynout 45–60 min. pod plastovou plachetkou, aby povrch neokoral. Pečte ve vyhřáté troubě při 180°C cca 60 min. Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem. Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí.
Dalamánky
Z připraveného těsta (množství vody snižte na 465 ml) vytvarujte asi 100g válečky a uložte na plech. Nechejte kynout asi 40 min. (dle teploty), chraňte před okoráním, nestlačujte. Před pečením lehce potřete vodou a posypte celým kmínem a zrnky hrubé soli. Pečte při 200°C asi 20 minut. Podobně můžete upéct bulky, které před kynutím obalíte například ve slunečnicových semínkách.