Čokoládovo-kávový nepečený dezert Rej

Počet porcí: 6

Typ receptu: Dezert

Typ přípravy: Nepečený



Připravte si tyto Ingredience:

 

 

Potravina Množství
Amaretto 30 ml
Hořká čokoláda 70% 50 g
Espresso (bez mléka a cukru) 50 ml
Rej sušenky celozrnné lískooříškové klasy cca 90 g (3 balení)
Tvaroh odtučněný průměr 250 g
Cukr bílý (řepný, třtinový, ...) 10 g
Holandské kakao (v suchém stavu) 4 g
Zakysaná smetana 12% 50 ml

 

Energetická hodnota

  • celkem: 4225 kJ
    Bílkoviny 44 g, Tuky 45 g, Sacharidy 105 g, SAFA 19 g, Cukry: 56 g, Vláknina 18 g, Sůl 0 g

  • na 1 porci: 704 kJ
    Bílkoviny 7,4 g, Tuky 7,5 g, Sacharidy 17,5 g, SAFA 3,2 g, Cukry: 9,3 g, Vláknina 3 g, Sůl 0 g

 

Postup přípravy:

Příprava základu dezertu

Připravíme si menší čtvercovou nebo obdélníkovou mísu nebo pekáček a dno poklademe celozrnnými sušenkami. Uvaříme si espresso a necháme trochu vychladnout. Přilijeme amaretto (mandlový likér) nebo případně rum. Sušenky pokapeme ochucenou kávou.

Příprava krému

Nejprve rozpustíme na vodní lázni čokoládu a necháme lehce vychladnout. Tvaroh vyšleháme (ručně nebo pomocí mixéru), přidáme vanilku (semínka nebo vanilkový extrakt, případně vanilkový cukr) a přilijeme trochu kávy s likérem (necháme si ještě malé množství na pokapání další vrstvy sušenek). Krém rozdělíme na poloviny.

Do jedné poloviny přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Druhou polovinu krému lehce přisladíme a přidáme zakysanou smetanu. Na vrstvu sušenek rozprostřeme tmavý čokoládový krém, poklademe další vrstvou sušenek a pokapeme ochucenou kávou. Na sušenky rovnoměrně rozprostřeme světlý krém a dáme ztuhnout do lednice.

Před podáváním posypeme kakaem.