Jak správně připravit čaj ze sáčku? Zapomeňte na ždímání

30.10.2020 13:35

Jaký podzim máte nejradši? Ten s měkkým sluníčkem v zádech a šustícím listím pod nohama, nebo ten britsky deštivý, kdy vám ke štěstí stačí dobrá kniha a hřejivá deka? My v REJi milujeme všechny jeho podoby, hlavně když nechybí hrnek dobrého teplého čaje. Jak správně tenhle tradiční nápoj připravit a že i porcovaný v sáčcích dosahuje nejvyšších kvalit, o tom jsme si povídali s Lucií Šercl z české firmy Biogena, kde se na čaje specializují přes dvacet let.

 

Podle odborníků už prý neplatí, že opravdu kvalitní je pouze sypaný čaj. Je to tak? Co je tím důvodem?

Kvalita čaje záleží na kvalitě suroviny. Pro sypaný čaj jsou charakteristické celé listy čajovníku čínského nebo velké kousky bylin a ovoce. Výhodou je, že uvolňují svou chuť do vody postupně. Pokud ale nejsou použity kvalitní suroviny, testované na mikrobiologii a pesticidy nebo jsou chybně skladované, jde tahle výhoda stranou. Sáčkové čaje jsou určitě jednodušší na výrobu a v naší uspěchané době jsou stále oblíbenější. Výrobci čajů čelí velké konkurenci a nakupují mnohem kvalitnější suroviny než tomu bylo v minulosti.

     

 

Jaký má tedy být dobrý čaj? Poznáme kvalitní čaj i jako laici?

Dobrý čaj je široký pojem. Každý máme jiné požadavky na chuť. Každý čaj, ať se jedná o pravý, bylinný nebo ovocný musí být správně označený, výrobce musí samozřejmě dodržet složení uvedené na obalu. Má mít také vhodné balení, pro zachování senzorických vlastností, tedy vzhledu, vůně, chutě nebo barvy. V neposlední řadě je důležitá správná příprava čaje, doba louhování a teplota vody. Za to je také zodpovědný výrobce, respektive prodávající.

 

Dobrá, tak abychom to sami nepokazili, jak tedy správně připravit čaj ze sáčku? Co je při přípravě nejdůležitější?

Hlavní roli hraje druh čaje. Podle toho určujeme dobu louhování a teplotu vody, a to je základ. Pokud se jedná o pravé čaje z čajovníku čínského, je důležité základní rozdělení - zelený, bílý nebo černý. Každý potřebuje odlišnou dobu louhování a teplotu vody. Ovocné čaje je vhodné louhovat 6–8 minut po zalití vroucí vody. Bylinné čaje mají také své specifika, ale běžná je příprava 8–10 minut po zalití vroucí vody.

 

Hraje tvar nebo materiál sáčku nějakou roli? V poslední době se objevují nejrůznější varianty.

Tvar sáčku může ovlivnit chuť a vůni čaje. Materiál zase do jisté míry jeho senzorické vlastnosti, ale zároveň může pomoci pro marketingové účely. Každý tvar a materiál sáčku je vhodný pro jiný typ čaje. Pyramidové mají výhodu v tom, že pojmou větší částice než sáčky dvojkomorové. Proto bývají vhodnější pro balení ovocných čajů, a tím se dostávají do popředí.

     

K čemu, respektive k jakému jídlu, se nejvíce hodí čaj? Pořád jde o tradiční nápoj k snídani nebo odpolední svačině?

Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj na světě a v závislosti na druhu je vhodný k mnoha pokrmům. Všeobecně se nedoporučuje kombinovat větší množství tekutin s příjmem potravin. Proces trávení je pak náročnější. Z toho důvodu se čaje hodí více ke svačině a k lehké snídani.  

Takže Vaše představa pod pojmem „čaj o páté“?

Společenská událost, kterou sdílíte třeba s rodinou, přáteli nebo například s kolegy. Čaj může být servírovaný v konvici, můžete přidat cukru nebo mléko a nejlépe s něčím dobrým k zakousnutí. Malá svačinka osvěží a zpříjemní předvečerní čas.

 

     

 

Věděli jste, že:

  • Srkání je nejlepší způsob pití čaje. Můžete ho tak poválet po jazyku a vychutnat všechny jeho tóny.
  • Nádobu, do které porcovaný čaj připravujete, je dobré předehřát, nebo propláchnout teplou vodou. Čaj tak rychle nevychladne. Nádoba by měla být ze skla, porcelánu nebo nerezu. Kvůli chuti se vyhněte slitinám či mědi.
  • Vylouhovaný sáček není nutné vymačkávat, nic navíc už vám nekápne, to hlavní už ve vodě je.

 

Tip z REJe:

Vychutnejte si odpolední šálek čaje s našimi celozrnnými mini sušenkami! Mrkněte na náš e-shop, stačí si jen vybrat. Upřednostňujete spolehlivě vyzkoušené příchutě s čokoládou či lískovými oříšky nebo radši trochu exotiky v podobě pomeranče i jahod s chia semínky? Dobrou chuť!