RECEPT - Těstovinový salát

09.03.2015 11:54 Aktuality

Celozrnné semolinové těstoviny mají vyšší nutriční hodnotu, lépe nás zasytí, mají vyšší obsah vlákniny, bílkovin, minerálů a vitamínů než klasické těstoviny. Díky vláknině se obsažené škroby tráví pomaleji, což má pozitivní vliv na stabilitu krevního cukru

Suroviny na přípravu 4 porcí:

  • - 250g celozrnných penne REJ Víte,co jíte (hmotnost syrových těstovin)
  • - 100g parmské šunky (nebo jiné sušené šunky)
  • - sušená rajčata (8-10 ks dle velikosti)
  • - 2 hrsti rukoly (popř. polníčku apod.)
  • - 40g parmazánu
  • - olivový olej extra virgin
  • - sůl, pepř dle chuti


Postup:

Celozrnné semolinové těstoviny uvaříme al dente, necháme okapat, 

dáme do mísy a necháme vychladnout.
Rozmixujeme hrst rukoly se 2 lžícemi panenského olivového oleje a trochou oleje z naložených sušených rajčat. Nakrájíme proužky parmské šunky, na kostičky sušená rajčata. Vše přidáme společně s hrstí lístků rukoly na těstoviny, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí a promícháme. Nakonec přidáme hoblinky parmazánu.
Podáváme samostatně, popř. s kouskem opečeného celozrnného toustového chleba.

TIP! Parmskou šunku můžete nahradit cca 250g tuňáka ve vlastní šťávě a použít čerstvá cherry rajčátka.